Omschrijving
De Black Russian is een serie bieren van het type Imperial Stout. Het verhaal gaat dat de stouts vanuit Engeland naar Rusland werden vervoerd per boot. Door de lange reis bedierf het bier nogal eens of bevroor het. Door een bier met een hoog alcohol percentage te brouwen hadden infecties minder kans en bevroor het bier ook niet meer. Wat er van waar is weet ik niet :-)
De naam Black Russian is afgeleid van dit verhaal. Er zijn diverse batches van dit bier gebrouwen met verschillende ingredienten en methoden. Het alcohol percentage ligt tussen de 6% en 11%. Dit type bier is zeer geschikt om te bewaren, vaak wordt het bier dan wat zachter van smaak. Ook is het bier geschikt om het te rijpen onder verschillende omstandigheden. Zo heeft het bier gerijpt in eiken snippers met bourbon en port. Een van de varianten is gerijpt op een eikenhouten vat en met koffie. De laatste variant uit de serie is gebrouwen met laurier drop.
Recept
Black Russian
Imperial Stout
ingredienten voor 22 liter bier
Het recept is hieronder ook te downloaden als Brouwhulp en PDF bestand
Ingredienten | 1,8 L/KG | |||
8000 gram | De Swaen Pilsmout 3 EBC | |||
1100 gram | Gemoute Haver (oat) 4 EBC | |||
450 gram | Cara mout 120 EBC | |||
450 gram | Special B 350 EBC | |||
450 gram | Chocolade mout 900 EBC | |||
450 gram | Black mout 1100-1400 EBC | |||
Kooktijd | 90 minuten | |||
44 gram | Styrian Goldings hop | 90 minuten meekoken | ||
44 gram | Cascade hop | 90 minuten meekoken | ||
50 gram | Italiaans Laurier drop | 12 minuten meekoken | ||
44 gram | Styrian Goldings hop | 10 minuten meekoken | ||
44 gram | Cascade hop | 10 minuten meekoken | ||
700 gram | Donkere kandijsuiker brokken | 10 minuten meekoken | ||
2 zakjes | Mangrove Jack's M29 French Saison gist | |||
19,5 liter | Maiswater | |||
20 liter | Spoelwater |
Maisschema. De tijden zijn rusttijden | ||||
10 minuten | 62 graden | |||
60 minuten | 62 graden | |||
2 minuten | 78 graden | |||
Begin SG | Verwacht 1090-1100 - 49 IBU |
Brouw logboek
Black Russian V6 | batch# 2020. | ||||||||
15 juli 2020 | 50 gr medium toasted eiken ondergedommeld in Jack Daniels | ||||||||
x augustus 2020 | Giststarter | ||||||||
x augustus 2020 | 22,5 L maischwater 2,6L/KG | Begin koken | In gistvat op 20 graden | ||||||
15,3 L spoelwater | xx liter. SG: 1.0xx | xx liter. SG: 1.1xx | |||||||
x augustus 2020 | Gistvoeding toegevoegd | ||||||||
x augustus 2020 | Zonder toevoeging in gistfles overgeheveld, SG 1.0xx, xx liter | ||||||||
x augustus 2020 | Met toevoeging in gistfles overgeheveld, SG 1.0xx, xx liter | ||||||||
x september 2020 | 33 cl | suiker | suiker | volume | eind SG | alcohol | EBC | IBU | |
stuks | gr/l | gram | liter | 1.0 | % | 46 | 70 | ||
stuks | gr/l | gram | liter | 1.0 | % | 46 | 70 | ||
Smaaknotitie |
Black Russian V6 | batch# 2018.32 | ||||||||
9 december 2018 | 110 gr Jack Daniels met 90 gram Amerikaans medium toast eikenhout | ||||||||
10 december 2018 | Na de eerste maisstap 1 liter water toegevoegd. SG: 1.094 | ||||||||
18 december 2018 | SG: 1.035. 2 januari SG: 1.017 | ||||||||
3 januari 2019 | In gistfles overgeheveld, 12 liter met Jack, de rest zonder. SG: 1.017 | ||||||||
4 februari 2019 | 33 cl flesjes | gr suiker/l | totaal suiker | volume | eind SG | alcohol | EBC | IBU | |
Met Jack Daniels | 37 stuks | 5,1 gr/l | 62 gram | 12 liter | 1.014 | 10,8% | 142 | 52 | |
Zonder Jack Daniels | 33 stuks | 5,1 gr/l | 51 gram | 10 liter | 1.011 | 11,2% | 142 | 52 | |
20 februari 2019 | Druk op de fles staat al een paar dagen op 1,5 bar | ||||||||
Smaaknotitie |
Black Russian V6 | batch# 2018.21 | |||||||
25 aug 2018 | 100gr anCnoc single malt Schotse Whisky in 100gr Amerikaans eiken | |||||||
Klam geschroot (90gr water), Cascade 1ste: 46gr. Willamette 2de is 26gr en 26gr Fuggles | ||||||||
Eind maischen: SG 1.090, na spoelen: SG 1.053, begin SG: 1.089. IBU: 69, EBC 133, 20,4 liter | ||||||||
2 sept 2018 | In gistfles overgezet 20 gr. SG: 1017. 9,4 liter met anCnoc, 8,6 liter zonder toevoeging | |||||||
23 sept SG: 1.014. 26 sept SG: 1.014. 28 sept SG: 1.014, aCnoc SG: 1.012 | ||||||||
28 sept 2018 | Zonder toevoeging: 27 33 cl flesjes, 8,4 liter gebotteld met 39 gr. suiker, 4,6 gr/l, 10,2% alcohol | |||||||
Met anCnoc: 28 33 cl flesjes, 8,6 liter gebotteld met 39 gr. suiker, 4,5 gr/l, 10,4% alcohol | ||||||||
Smaaknotitie | 11 okt erg jong, behoorlijk bitter, behoorlijk dik |
Black Russian (laurier) V4 | batch# 2018.6 | |||||||
17 februari 2018 | Begin SG: 1072 | |||||||
50gr laurier drop 12 min. gekookt. 2 zakjes M29 saison gist | ||||||||
27 februari 2018 | In gistfles overgezet 20 gr. SG: 1014 | |||||||
23 maart 2018 | 59,5 flesjes, 19,6 liter gebotteld met 107 gr. suiker, 5,5 gr/l | |||||||
SG: 1013 - 8,1% alcohol | ||||||||
Smaaknotitie |
Black Russian Laurier | batch# 2017.22 | |||||||
24 september 2017 | Begin SG: 1094 | |||||||
48gr laurier drop 12 min. gekookt. | ||||||||
1 deel met M29 saison gist, de rest met US-05 | ||||||||
30 septemberi 2017 | in gistflessen overgezet 20 gr. | |||||||
4 december 2017 | Variant met US-05 gist 42 flesjes, 14 liter gebotteld met 80 gr. suiker, 5,7 gr/l | |||||||
SG: 1022 - 9,8% alcohol | ||||||||
4 december 2017 | Variant met saison gist 23 flesjes, 7,8 liter, suiker 6,9 gr/l | |||||||
SG: 1010 - 11,7% alcohol | ||||||||
Smaaknotitie | Variant met saison gist is mooi op smaak, lekker zacht en de laurier past er goed bij. De variant met US-05 gist is nog wat ruwer |
Black Russian V4 | batch# 2017.15 | |||||||
7 juli 2017 | Begin SG: 1103 | |||||||
22 liter maischwater, 15,5 liter spoelwater | ||||||||
1 deel met 14gr laurier drop 10 min. extra gekookt. Westmalle gist | ||||||||
1 deel zonder toevoeging met US-5 gist | ||||||||
Aangepast recept voor de Black Russian V4 | ||||||||
Aangepast Maischschema
|
||||||||
18 juli 2017 | in gistfles overgezet 20 gr. SG: 1020 | |||||||
22 augustus 2017 | Zonder Laurier drop: SG: 1026 - 10,5% alcohol | |||||||
37 flesjes, 12,2 liter gebotteld met 70 gr. suiker, 5,7 gr/l | ||||||||
Met Laurier drop en Westmalle gist: SG: 1028 - 10,3% alcohol | ||||||||
30 flesjes, 9,9 liter gebotteld met 56 gr. suiker, 5,6 gr/l | ||||||||
Smaaknotitie | Dikke volle smaak, een beetje drop in de nasmaak |
Black Russian V3 | batch# 2017.5 | |||||||
24 februari 2017 | Begin SG: 1078 | |||||||
Aangepast recept voor de Black Russian V3 met 550 gr oatmeal! | ||||||||
Aangepast Maischschema
|
||||||||
4 maart 2017 | in gistfles overgezet 20 gr. | |||||||
10 maart 2017 | 40 gr heavy toast eiken met 125 gr Tawny port klaar gezet | |||||||
20 maart 2017 | Overgezet in 1x10 liter gistfles (1x met Port) naar <20 gr gezet | |||||||
21 mei 2017 | Port: 27 flesjes, 9 liter gebotteld met 48 gr. suiker, 5,3 gr/l | |||||||
SG: 1014 - 8,7% alcohol | ||||||||
Zonder Port: 22 flesjes en 2 x halve liter, 8 liter gebotteld met 45 gr. suiker, 5,6 gr/l | ||||||||
SG: 1011 - 9,2% alcohol | ||||||||
Smaaknotitie |
Imperial stout V2 | batch# 2016.22 | |||||||
24 december 2016 | SG na koken: 1083 | |||||||
500 gr. extra Weyerman Pilsmout. Maischwater = 18 liter. Spoelwater = 10,5 liter | ||||||||
Cara 120 = Special B. Styrian Goldings = Fuggles | ||||||||
Aangepast Maischschema
|
||||||||
30 december 2016 | 250 gr suikerwater toevoegd aan gistvat voor verdere vergisting | |||||||
3 januari 2017 | 35 gr Barista Espresso Bio bonen op 8 liter toegevoegd + 8 liter zonder toevoeging, SG 1020 | |||||||
16 januari 2017 | Koffiebonen eruit gefiltert en gistfles naar <20 gr gezet | |||||||
1 februari 2017 | 24 flesjes met koffie en 22 flesjes met koffie, 14,7 liter gebotteld met 80 gr. suiker, 5,5 gr/l | |||||||
SG: 1020 - 8,6% alcohol | ||||||||
Smaaknotitie | Mooi volle smaak, stuk beter dan eerder versies |
Imperial stout | batch# 2016.19 | |||||||
5 november 2016 | SG na koken: 1073 | |||||||
Maischwater = 18 liter. Spoelwater = 10,5 liter | ||||||||
200 gram extra Pilsmout | ||||||||
Laatste hop worp is 20 gr. East Kent Goldings | ||||||||
10 november 2016 | 250 gr suiker toevoegd aan gistvat voor verdere vergisting | |||||||
16 november 2016 | 8 liter op gistfles gezet met 45 gr Yellow Bourbon koffiebonen (Brazilie) | |||||||
27 november 2016 | Koffiebonen eruit gefiltert en gistfles naar <20 gr gezet | |||||||
16 november 2016 | 8 liter in houten vaatje met 85 ml Ardbeg 10 whisky | |||||||
20 november 2016 | Smaak is sterk aanwezig, overgezet naar gistfles >20 gr | |||||||
27 november 2016 | Gistflessen in het donker op 15 gr graden gezet | |||||||
16 december 2016 | Ardbeg: 25 flesjes, 8 liter gebotteld met 43 gr. suiker, 5 gr/l | |||||||
SG: 1012 - 8,3% alcohol | ||||||||
Koffie: 24 flesjes, 8 liter gebotteld met 42 gr. suiker, 5 gr/l | ||||||||
SG: 1015 - 7,9% alcohol | ||||||||
Smaaknotitie | Na 5 weken op fles is deze perfect, een heerljke koffie smaak. Niet te overheersend. De stout is lekker zacht |
Imperial stout | batch# 2016.7 | |||||||
21 maart 2016 | SG na koken: 1064 / Brix 16,2 | |||||||
Styrian Goldings is Northerns Brewer hop | ||||||||
Cascade is Fuggles hop | ||||||||
Cara 120 = 250 gr Cara 120 en 250 gr Cara Red 40-50 | ||||||||
400 gram witte kandijsuiker 10 min. meekoken | ||||||||
26 maart 2016 | 250 gr suiker toevoegd aan gistvat voor verdere vergisting | |||||||
6 april 2016 | Op gistfles zetten | |||||||
12 april 2016 | Gistfles in het donker op 15 graden gezet | |||||||
Houten vaatje vol met water weggezet om waterdicht te maken | ||||||||
26 april 2016 | In eikenhouten vat zetten | |||||||
22 mei 2016 | 14 flesjes gebotteld met een schepje suiker. SG 1008, alcohol ong. 7,6% | |||||||
29 juli 2016 | Inhoud van eiken vat in fles gezet. Bier smaakt teveel naar verf! | |||||||
13 oktober 2016 | Na 3 maanden smaakt het nog steeds naar aceton, dus weggegooit :-( |
Black Russian Tawny | batch# 2015.7/1 | |||||||
11 december 2015 | 50 gram Eikenhout in de Tawny port zetten en laten weken | |||||||
14 december 2015 | SG na maischen: 1068 | |||||||
SG na koken: 1065 bij 18,5 gr. / Brix 15,7 bij 20 gr. | ||||||||
21 december 2015 | 10 liter op gistfles met 40 gram eikenhout en Port | |||||||
27 december 2015 | Gistfles in het donker op 17 graden gezet | |||||||
20 augustus 2016 | Bottelen met 1,6gr suiker/l (45 gram) 28 flesjes | |||||||
Eind SG: 1004. Alcohol 8% | ||||||||
Het bier heeft 8 maanden in het eiken met port gerijpt | ||||||||
29 september 2016 | Smaaknotitie: in balans, kleine port smaak, droge afdronk | |||||||
batch# 2015.7/2 | ||||||||
21 devember 2015 | Overgezet naar gistfles | |||||||
27 december 2015 | Gistfles in het donker op 17 graden gezet | |||||||
29 februari 2016 |
Bottelen met 4gr. suiker. 29 flessen SG: 1009 Brix: 7.4 alcohol ongeveer: 7,5% |