100% handcrafted, 100% experimental

Alcohol bepalen na toevoegen sterke drank

Via onderstaand formulier kun je bij uitrekenen wat het uiteindelijke alcohol percentage van je bier word als je het hebt laten rijpen met een sterke drank. Ik maak vaak een 'Barrel Aged' bier. Hierbij laat ik het bier een paar maanden rijpen in eikenhout waaraan bv Whisky is toegevoegd. Die Whisky toevoeging zorgt natuurlijk voor een geringe verhoging van het alcohol percentage.

Ik reken hierbij in grammen omdat het wegen van je bier en sterkedrank toevoeging vaak makkelijker gaat dan de inhoud bepalen. 20 liter bier is dan ongeveer 20000 gram.

'Gram bier' (VolB) het gewicht van je bier in grammen
'Gram toevoeging' (VolX) het gewicht van de sterke drank zonder eiken
'Alc bier' (AlcB) is het alcohol percentage van je bier
'Alc toevoeging' (AlcX) is het alcohol percentage van de toevoeging
Gram bier
gr
Gram toevoeging
gr
Alc bier
%
Alc toevoeging
%
Eind alcolhol
%
De gebruikte formule ((VolB * AlcB) + (VolX * AlcX) / (VolB + VolX)