100% handcrafted, 100% experimental

Alle gebruikte apparatuur op een rij

(Leestijd: 2 - 3 minuten)


Voor het brouwen van bier zijn best wat materialen en apparaten nodig. Zo zijn er pannen, een emmer, fles, vat, brander, koeler etc. etc. Hieronder vind je een lijstje met blauwe linkjes naar foto's of naar andere sites. De lijst is vast niet compleet, maar dit is de apparatuur waarmee ik brouw

Bekijk vooral ook het artikel 'Een startset aanschaffen link' als je wilt beginnen met thuisbrouwen

  • Emmer
    Gebruik een afsluitbare emmer om de mout in te bewaren voor het brouwen. Ik gebruik de emmer ook om de avond voor het brouwen het geschrote mout in te bewaren
  • Weegschaal
    De keuken weegschaal gebruikt om de ingredienten mee af te wegen
  • Maatbeker
    Ik gebruik een maatbeker van 2 liter voor het afmeten van het maiswater en spoelwater 
  • 30 liter ketels
    Zorg voor goede ketels die geschikt zijn voor het brouwen van bierais ketel. Gebruik geen tweede hands ketels. De voorkeur heeft emaille of RVS
    Mais ketel word gebruikt tijdens het mais proces
    Kook ketel om de wort in te kunnen koken
    Spoelwater ketel om bij de hand te hebben met spoelwater
  • Gasbrander en gasfles
    Koop een gasbrander (8kw in mijn geval) en 10,5kg primagaz propaan gasfles met slang en drukregelaar 
  • Deken of slaapzak
    Tijdens de rust is het nodig dat de wort op een constante temperatuur blijft. Ik hang daarom een slaapzak om de maisketel
  • Wortkoeler
    Na het koken moet de wort zo snel mogelijk worden gekoeld. In eerste instantie gebruikte ik een dompel wortkoeler. Later werden de platenspelers wat goedkoper. Deze werken sneller en zijn handig in gebruik
  • Hydrometer met maatglas
    De hydrometer word gebruikt voor het bepalen van de SG. Door het SG twee keer tijdens het proces te meten is ongeveer het alcohol percentage te bepalen
  • 30 liter gistvat met waterslot en kraantje
    Het gistvat word gebruikt voor de eerste gisting. Het kraantje maakt het makkelijk om het bier over te zetten naar de fles voor de tweede gisting
  • Vulpijpje
    Het vulpijpje maakt het makkelijk om de flesjes te vullen. Druk het pijpje in de fles en het begint te stromen. Haal het pijpje van de bodem en het stromen stopt
  • Kroonkurk apparaat met kroonkurken
    Kies een handig model zoals deze. De dopjes zijn er in diverse kleuren zodat ze mooi bij het etiket passen
  • Reinigingsmiddel en borstels
    Voor het ontsmetten en reinigen van de apparatuur en de flesjes, ik gebruik oa Chemipro caustic. Voor de gistfles gebruik ik deze borstel

 

Bekeken 15598 keer