Voor het brouwen van bier zijn best wat materialen en apparaten nodig. Zo zijn er pannen, een emmer, fles, vat, brander, koeler etc. etc. Hieronder vind je een lijstje met blauwe linkjes naar foto's of naar andere sites. De lijst is vast niet compleet, maar dit is de apparatuur waarmee ik brouw
Bekijk vooral ook het artikel 'Een startset aanschaffen ' als je wilt beginnen met thuisbrouwen
- Emmer
Gebruik een afsluitbare emmer om de mout in te bewaren voor het brouwen. Ik gebruik de emmer ook om de avond voor het brouwen het geschrote mout in te bewaren
- Weegschaal
De keuken weegschaal gebruikt om de ingredienten mee af te wegen
- Maatbeker
Ik gebruik een maatbeker van 2 liter voor het afmeten van het maiswater en spoelwater
- Schrootmolen
Een molen om de mout te schroten. Ik heb het hengsel eraf gehaald zodat de boormachine erop past.
- 30 liter ketels
Zorg voor goede ketels die geschikt zijn voor het brouwen van bierais ketel. Gebruik geen tweede hands ketels. De voorkeur heeft emaille of RVS
Mais ketel word gebruikt tijdens het mais proces
Kook ketel om de wort in te kunnen koken
Spoelwater ketel om bij de hand te hebben met spoelwater
- Roerspaan
Houten of kunstof roerlepel
- Gasbrander en gasfles
Koop een gasbrander (8kw in mijn geval) en 10,5kg primagaz propaan gasfles met slang en drukregelaar
- Thermometer
Een digitale thermometer heeft de voorkeur
- Hevelfilter met kraantje en slang
Ik heb dit filter zelf gemaakt. Dit apparaat is bedoelt om te hevelen en filteren
- Deken of slaapzak
Tijdens de rust is het nodig dat de wort op een constante temperatuur blijft. Ik hang daarom een slaapzak om de maisketel
- Wortkoeler
Na het koken moet de wort zo snel mogelijk worden gekoeld. In eerste instantie gebruikte ik een dompel wortkoeler. Later werden de platenspelers wat goedkoper. Deze werken sneller en zijn handig in gebruik
- Hydrometer met maatglas
De hydrometer word gebruikt voor het bepalen van de SG. Door het SG twee keer tijdens het proces te meten is ongeveer het alcohol percentage te bepalen
- 30 liter gistvat met waterslot en kraantje
Het gistvat word gebruikt voor de eerste gisting. Het kraantje maakt het makkelijk om het bier over te zetten naar de fles voor de tweede gisting
- 25 liter gistfles met waterslot
Voor de tweede gisting gaat het bier op een gistfles met een waterslot
- Vulpijpje
Het vulpijpje maakt het makkelijk om de flesjes te vullen. Druk het pijpje in de fles en het begint te stromen. Haal het pijpje van de bodem en het stromen stopt
- Kroonkurk apparaat met kroonkurken
Kies een handig model zoals deze. De dopjes zijn er in diverse kleuren zodat ze mooi bij het etiket passen
- Reinigingsmiddel en borstels
Voor het ontsmetten en reinigen van de apparatuur en de flesjes, ik gebruik oa Chemipro caustic. Voor de gistfles gebruik ik deze borstel