100% handcrafted, 100% experimental

16-09-2018

DIY iSpindel pakketje besteld

(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Een hydrometer is een glazen dobber met een schaalverdeling waar het soortelijk gewicht van wort mee kan worden gemeten. Met het soortelijk gewicht voor en na de vergisting kan het alcohol percentage worden berekend. Om te controleren of het bier klaar is met de vergisting moet er een paar keer gemeten worden. Hiervoor moet het gistvat worden geopend, dit is een lastig karwei en er is kans op infectie. Inmiddels bestaat er een commerciele elektronische variant, maar deze kosten 150 euro per stuk. Op een Duits forum is men daarom met een eigen project begonnen om dit apparaatje zelf te maken. Inmiddels is er een zelfbouw pakket op de markt die iets meer dan 60 euro kost. Eventueel is het mogelijk om losse onderdelen via Aliexpress te bestellen om zo nog voordeliger uit te zijn.

Ik begin eerst met het bouwpakket om te bekijken of het lukt. Dan kan ik altijd nog beslissen om er nog 1 helemaal zelf te maken. Via deze website link heb ik een zelfbouw iSpindel besteld. Met de meegeleverde componenten kan ik een werkende elektronische hydrometer maken. Het apparaatje werkt op basis van kanteling, afhankelijk van het suikergehalte zal het apparaatje meer of minder kantelen. Deze data kan worden omgezet in Plato of SG waarde. Terloops meet het apparaat ook nog de temperatuur tijdens de vergisting. Doordat er een wifi module in zit kan de data naar een computer of website worden verzonden. Dat verzenden gebeurd periodiek zodat er altijd en overal bekeken kan worden hoe de vergisting verloopt. Zo is ook goed te controleren wanneer de vergisting klaar is, zonder het vat te hoeven openen.

Via deze Blog ga ik bijhouden hoe het bouwen, testen en meten verloopt.

Bekeken 5184 keer