100% handcrafted, 100% experimental

Brakke Brouw dag 1 - 'n Patt'n Brune

(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Dinsdag 11 december heb ik een dagje vrij genomen voor m'n eerste thuisbrouw dag. De dag ervoor heb ik gecontroleeerd of ik alles had en heb de spullen klaar gezet. Dinsdag ochtend ben ik begonnen van het ontsmetten van de pannen en andere benodigdheden. Ontsmetten heb ik gedaan met uniclean caustic en daarna goed nagespoeld. Hierna heb ik de mout bij elkaar gewogen en door de schrootmolen gehaald.



Na het schroten van de mout heb ik volgens recept 17 liter water naar 54gr gebracht. Toen het water op temperatuur was heb ik de mout gestort. De stort temperatuur is van belang voor het proces, direct na het storten zal de temperatuur iets dalen naar 52 a 53gr. Met deze handige thermometer kan de eind temperatuur ingesteld worden. als de temperatuur bereikt is begint ie te piepen.

Na het storten moet er goed geroerd worden. Volgens het maisschema moet de boel nu 20 min. blijven staan op 53gr. (ik heb 20 min. staan roeren, was achteraf niet nodig. Ik weet niet of het nadelig is) Daarna word de temperatuur al roerend verhoogd naar de 63 gr. Het verhogen van de temperatuur gaat ongeveer met 1 gr. per min. We laten de pan nu 60 min. staan op deze temperatuur. Het is van belang om af en toe de temperatuur te meten.

Tijdens deze rust pauze heb ik 12 liter spoelwater opgezet (in de keuken), dit word verwarmt naar 80gr. Na de rust pauze van 60 min. word er verwarmt naar 78gr. Ook op deze temperatuur laten we de pan even rusten, nu 10 min. Direct na het verhogen naar 78gr. heb ik de jodium test gedaan. Een druppeltje jodium op een beetje wort geeft aan of alle zetmeel is omgezet in suikers. Als het jodium bruin blijft is dit in orde, dit was het geval.

Nu moet de wort gefilterd worden. Door de eerder in elkaar geknutselde hevel filter word nu de wort tijdelijk naar een emmer geheveld. Het feitelijke filteren gebeurd door de vliesjes die los zijn gekomen van de mout. Tijdens het hevelen / filteren word er voortdurend voorzichtig spoelwater (van 80gr.) bijgeschonken. Ik heb een schoteltje in de maispan gedaan om het spoelwater niet teveel te laten plonzen. Als alles gefilterd is kan de vloeistof in de kookpan gedaan worden. Ik was zo slim om dit van te voren uit te vogelen en heb een emmer met kraantje gekocht.



Nu kan de vloeistof aan de kook gebracht worden. Als het spul kookt kan volgens recept de Hallertau en Goldings hop erbij. Ook de kandij suiker word nu toegevoegd. Voorzichtig met het toevoegen, want de pan begint behoorlijk te sudderen, zie filmpje hieronder. Na 1 uur koken heb ik de laatste hopsoort, de Saaz hop erbij gedaan, dit heeft 10 min. mee gekookt. (Weer een klein foutje van mijn kant. Tijdens de eerste 60 min. koken heb ik de deksel erop gehouden, dit blijkt niet te moeten! Ik vond al dat er zo weinig verdampte.) Tijdens het koken heb ik 10 minuten de wort koeler en het hevel filter meegekookt zodat deze ontsmet worden.

 

Na het koken heb ik de wort direct in het gistvat geheveld. Via de hevel filter bleef de overbodige hop achter. (Weer een fout, eerst dient gekoeld te worden en dan pas in het gistvat gestort.)



Met de wort koeler is de wort snel tot 25 graden gebracht. Dit koelen gebeurd door de wort filter in de hete wort te zetten en er koud water doorheen te laten stromen. Direct na het koelen heb ik de wort in het gistvat laten lopen en de gist erbij gedaan. De volgende dag raakte ik lichtelijk in paniek omdat ik niets in het vat zag gebeuren. (Blijkbaar weer een foutje, ik had de wort moeten beluchten. B.v. door de hete wort in het gistvat te laten kletteren en daarna te koelen.) Ik heb nadat ik de vloeistof in het gistvat heb gedaan, de gist toegevoegd en het vat luchtdicht afgesloten. Toen ik merkte dat er niets gebeurde heb ik het vat een paar keer goed geschut. Blijkbaar word de in het vat aanwezige zuurstof door de wort geschut en komt de gisting op gang. Inmiddels staat het waterslot er lustig op los te pruttelen.

Deze hoofdgisting zal een aantal dagen gaan duren. Als het waterslot stopt met pruttelen zal ik alles overbrengen naar de gistfles voor de na gisting. De nagisting zal ongeveer 5 weken gaan duren, hier over dus later meer.

  • Voorraad flesjes
  • Flesjes vullen
  • Kroonkurken erop
  • Suiker erin en schudden
  • Kroonkurken erop
  • Het resultaat
  • Het etiket van deze brouw
  • Pilsmout, Caramout en Speciale mout
  • Boormachine aan de schrootmolen, zakkie eraan, draaien maar
  • Handig, thermometer begint te piepen als de temp. is bereikt
  • Goed roeren
  • De jodium test is geslaagd
  • Het hevelfilter word voor het eerst ingezet, spoelen maar
  • Schoteltje in de pan zodat het spoelwater niet te veel klettert
  • Overgieten in de kookpan
  • Even aan de kook brengen
  • De hop en kandijsuiler staat klaar
  • Voorzichtig met de hop, het begint behoorlijk te pruttelen
  • Na het koken overhevelen in het gistvat
  • Even koelen
Bekeken 8904 keer