100% handcrafted, 100% experimental

Brouw 'n Patt'n Chouffe

(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Mijn tweede brouwsel is vandaag succesvol verlopen. Het is een La Chouff geworden. Een tripel met ongeveer 7.5% alcohol. Hieronder het logboek dat ik vandaag heb bijgehouden. Helaas ging al snel mijn thermometer kapot. Gelukkig hadden we thuis nog een weer thermometer. Maar deze hield er bij 70 gr. mee op. In de rust periode van 30 minuten had ik net tijd genoeg om een nieuwe thermometer te kopen. Ik heb een analoge vlees thermometer op de kop getikt. Deze thermometer was eigenlijk niet secuur genoeg, ik hoop dus dat het maisen goed is verlopen.

8:32 Mais water op het vuur, water naar 65 gr. gebracht.
  Thermometer (wederom) stuk
09:03 Storten
09:06 Temperatuur is gezakt naar 58,5
  Ik heb een slaapzak om de pan gehangen om de temperatuur constant te houden.
  Rusten t/m 09:51
09:51 Temperatuur al roerend verhogen naar 70gr
10:04 Rusten t/m 10:34
  Nieuwe thermometer kopen
  Spoelwater opzetten
  Ph meten: 5.7
10:34 Temperatuur al roerend verhogen naar 75gr
10:37 Rusten t/m 10:43
  Jodium test: in orde
10:43 Temperatuur al roerend verhogen naar 78gr
10:46 Rusten t/m 10:48
  Spoelen, hevelen
  Hevel viel uit elkaar, daarna stond ie niet helemaal op de bodem.
  Na het spoelen is er 18 liter wort
11:40 Wort kookt, koken zonder deksel t/m 11:55
11:40 Direct Saaz en Goldings hop erbij, kookt 75 min. volgens recept
11:45 Opvullen tot 20 liter, 2 liter erbij
  Hop blijft drijven, even navragen of dit klopt?!
12:00 Intussen koelslang klaar maken
12:40 De rest van de hop toevoegen volgens recept
12:45 Suiker toevoegen volgens recept
  Koeler + filter meekoken om te ontsmetten
12:50 Koriander toevoegen
12:55 Einde kooktijd
13:00 Koelen / filteren tegelijk
13:20 Gekoeld tot +/- 25 gr
13:20 Gist toevoegen
13:25 Gistvat sluiten, waterslot erop.
13:25 SG bepalen 65 Oechsle, maar wel vergeten de wort te temperaturen
  SG zou 1070 moeten zijn volgens recept.
Bekeken 5127 keer