Mijn tweede brouwsel is vandaag succesvol verlopen. Het is een La Chouff geworden. Een tripel met ongeveer 7.5% alcohol. Hieronder het logboek dat ik vandaag heb bijgehouden. Helaas ging al snel mijn thermometer kapot. Gelukkig hadden we thuis nog een weer thermometer. Maar deze hield er bij 70 gr. mee op. In de rust periode van 30 minuten had ik net tijd genoeg om een nieuwe thermometer te kopen. Ik heb een analoge vlees thermometer op de kop getikt. Deze thermometer was eigenlijk niet secuur genoeg, ik hoop dus dat het maisen goed is verlopen.
8:32 | Mais water op het vuur, water naar 65 gr. gebracht. |
Thermometer (wederom) stuk | |
09:03 | Storten |
09:06 | Temperatuur is gezakt naar 58,5 |
Ik heb een slaapzak om de pan gehangen om de temperatuur constant te houden. | |
Rusten t/m 09:51 | |
09:51 | Temperatuur al roerend verhogen naar 70gr |
10:04 | Rusten t/m 10:34 |
Nieuwe thermometer kopen | |
Spoelwater opzetten | |
Ph meten: 5.7 | |
10:34 | Temperatuur al roerend verhogen naar 75gr |
10:37 | Rusten t/m 10:43 |
Jodium test: in orde | |
10:43 | Temperatuur al roerend verhogen naar 78gr |
10:46 | Rusten t/m 10:48 |
Spoelen, hevelen | |
Hevel viel uit elkaar, daarna stond ie niet helemaal op de bodem. | |
Na het spoelen is er 18 liter wort | |
11:40 | Wort kookt, koken zonder deksel t/m 11:55 |
11:40 | Direct Saaz en Goldings hop erbij, kookt 75 min. volgens recept |
11:45 | Opvullen tot 20 liter, 2 liter erbij |
Hop blijft drijven, even navragen of dit klopt?! | |
12:00 | Intussen koelslang klaar maken |
12:40 | De rest van de hop toevoegen volgens recept |
12:45 | Suiker toevoegen volgens recept |
Koeler + filter meekoken om te ontsmetten | |
12:50 | Koriander toevoegen |
12:55 | Einde kooktijd |
13:00 | Koelen / filteren tegelijk |
13:20 | Gekoeld tot +/- 25 gr |
13:20 | Gist toevoegen |
13:25 | Gistvat sluiten, waterslot erop. |
13:25 | SG bepalen 65 Oechsle, maar wel vergeten de wort te temperaturen |
SG zou 1070 moeten zijn volgens recept. |