Omschrijving
Het leuke aan thuisbrouwen is dat ik kan doen wat ik wil. Er kan niet veel fout gaan, dus maak ik wel eens een biertje met rest ingrediënten. Er komt immers altijd wel een drinkbaar bier uit. We kunnen ook zelf namen verzinnen, Mother of Dragons komt van een van de hoofdrolspelers van TV serie The Game of Thrones, Daenerys Targaryen.
Voorheen was de naam van deze bieren Blond Experiment 1 t/m 3. Van het type Vlaams Blond heb ik zo al 4 verschillende versies gemaakt. Versie 4 is zo goed gelukt dat deze er wel in blijft. Dit is een zwaar blondje met een alcohol percentage tot wel 10%. De koriander en sinaasappelschil zorgen voor een kruidige en prettige afdronk.
Recept
Mother of Dragons
Zwaar blond bier
ingredienten voor 23 liter bier
Het recept is hieronder ook te downloaden als Brouwhulp en PDF bestand
5000 gram | Pilsmout Dingemans 3 EBC | |||
2600 gram | Pilsmout Swaen 3 EBC | |||
650 gram | Bohemian pilsener VM1 Weyermann 3 EBC | |||
550 gram | Ambermout 50 EBC | |||
1300 gram | Speltmout | |||
37 gram | Saaz hop | 90 minuten meekoken | ||
25 gram | Styrian Goldings hop | 90 minuten meekoken | ||
35 gram | Saaz hop | 10 minuten meekoken | ||
22 gram | Styrian Goldings hop | 10 minuten meekoken | ||
10 gram | Korianderzaad gekneusd | 10 minuten meekoken | ||
10 gram | Zoete sinaasappelschil | 10 minuten meekoken | ||
1300 gram | Witte kristalsuiker | 10 minuten meekoken | ||
2 zakjes | Wyeast 1214 Belgian Abbey gist | |||
20 liter | Maiswater | |||
19,7 liter | Spoelwater | |||
Begin SG | Verwacht 1095-1099 |
Maisschema. De tijden zijn rusttijden | ||||
35 minuten | 62 graden | |||
40 minuten | 72 graden | |||
5 minuten | 78 graden | |||
90 minuten | koken |
Brouw logboek
Well mannared frivolity | Basis bier | batch# 2020.12 | ||||||||
Gommers for President | Met Cointreau en eikenhout | |||||||||
28 september 2020 | Cointreau ondergedompeld in medium toasted eiken | |||||||||
1 oktober 2020 | La Trappe gist, 7KG Swaen, 1350 Bohemian, 550 CaraRed, 1KG spelt. 35 gram Styrian aroma, 25 gram sinaasappelschil. 45 min 62gr, 30 min 72 gr | |||||||||
22 L maischwater 2,2L/KG | Begin koken | In gistkast op 20 graden | ||||||||
18 L spoelwater | 31 liter. SG: 1.077 | 28,3 liter. SG: 1.097 | ||||||||
12 oktober 2020 | Hele batch naar gistfles, SG 1.046, 25,3 liter | |||||||||
15 oktober 2020 | Well mannared frivolity naar gistfles. SG 1.032 , ongeveer 9 liter | |||||||||
15 oktober 2020 | Gommers for President naar gistfles met 275 gram eiken gedompeld in Cointreau. SG 1.032, ongeveer 15 liter | |||||||||
26 oktober 2020 | Well mannared frivolity (basisbier) 1.026, 9,3% | |||||||||
33 cl | suiker | suiker | F2 gist | volume | eind SG | alcohol | EBC | IBU | ||
18 nov Well mannared frivolity | 29 stuks | 6,7 gr/l | 65 gram | 0,4 gram | 9,6 liter | 1.026 | 9,6% | 15 | 31 | |
18 nov Gommers for President | 46 stuks | 6 gr/l | 91 gram | 0,7 gram | 15 liter | 1.026 | 9,6% | 15 | 31 | |
Smaaknotitie | 28 nov Well mannared frivoility | |||||||||
28 nov Gommers for President |
Mother of Dragons V2 | batch# 2018.31 | ||||||||
8 december 2018 | 125 Brandy met 100 gram Amerikaans medium toast eikenhout | ||||||||
8 december 2018 | 7KG Swaen, 1350 Bohemian, 1KG spelt, 2x US-05, 45 min 62 gr. SG: 1.092 | ||||||||
Na de eerste maisstap 1 liter water toegevoegd | |||||||||
18 december 2018 | SG: 1.030. 2 januari SG: 1.022 | ||||||||
6 januari 2019 | In gistfles overgeheveld, 10 liter met Brandy, de rest zonder. SG: 1.022 | ||||||||
7 februari 2019 | 33 cl flesjes | gr suiker/l | totaal suiker | volume | eind SG | alcohol | EBC | IBU | |
Met Brandy | 32 stuks | 5,1 gr/l | 54 gram | 10,5 liter | 1.020 | 9,8% | 16 | 32 | |
Zonder Brandy | 42 stuks | 5,8 gr/l | 81 gram | 13,8 | 1.020 | 9,8% | 16 | 32 | |
xx februari 2019 | Druk op de fles staat al een paar dagen op 0,x bar | ||||||||
Smaaknotitie |
Mother of Dragons | batch# 2018.7 | |||||||
5 februari 2018 | 125 Cointreau met 38 gram Amerikaans medium toast eik in bakje gezet. Geschikt voor een half brouwsel. | |||||||
18 februari 2018 | SG: 1072 | |||||||
5000 gram dingemans 3 EBC 20 gram sinaasappelschil en gekneusde koriander zaad |
||||||||
20 februari 2018 | Na 48 uur is vergisting minimaal. 2 zakjes US-05 erbij gedaan! | |||||||
22 februari 2018 | 800 gram suiker in het vat gedaan omdat er niets plupt | |||||||
24 februari 2018 | De vergisting loopt alsnog goed, SG; 1015 | |||||||
27 februari 2018 | Op gistfles gezet 20gr. SG: 1011 | |||||||
1 gistfles 15,5 liter met Cointreau op eikenhout, de rest zonder toevoeging | ||||||||
2 maart 2018 | Gistfles naar <20 gr | |||||||
24maart 2018 | 28 flesjes, 9 liter gebotteld met 53 gr. suiker, 6 gr/l | |||||||
SG: 1010 - 8,5% alcohol | ||||||||
24 maart 2018 | Cointreau variant, 45 flesjes, 15 liter, 6 gr/l suiker | |||||||
SG: 1010 - 8,5% alcohol | ||||||||
Begin SG is wat laag, recept tunen met meer maischwater?! Maischschema aanpassen, iets langer op 62gr | ||||||||
Smaaknotitie | 9 aug 2018. De Cointeau variant is mooi in balans. Deze kan nog een keer gebrouwen worden | |||||||
19 aug 2018, erg troebel, smaak in orde, vreemdste biertje dat ik ooit heb gemaakt :-) |
Mother of Dragons | batch# 2017.20 | |||||||
8 september 2017 | SG: 1104 | |||||||
Aangepast recept tbv grotere pannen 5000 gram dingemans 3 EBC 20 gram sinaasappelschil en gekneusde koriander zaad Westmalle opgekweekte gist |
||||||||
17 september 2017 | Op gistfles gezet, >20 gr | |||||||
1 flesje van ongeveer 4,5 liter met 19 gr Calvados 2004 | ||||||||
25 september 2017 | Gistfles naar <20 gr | |||||||
4 december 2017 | 49x 33cl, 3x 0,5l flesjes, 18 liter gebotteld met 94 gr. suiker, 5,2 gr/l | |||||||
SG: 1036 - 9,3% alcohol | ||||||||
4 december 2017 | Calvados variant, 16 flesjes, 5,4 liter, 6,8 gr/l suiker | |||||||
SG: 1031 - 10% alcohol | ||||||||
Smaaknotitie | 18-1-18 Heel zoet, dit vlakt nog wel af na een paar maanden. Schuim zakt snel in. Volgende keer weer Spelt gebruiken |
Mother of Dragons | batch# 2017.7 | |||||||
18 maart 2017 | SG: 1075 | |||||||
Fout maiscschema gebruikt! Mangrove Jack's M29 Saison gist. | ||||||||
2030 gr. Dingemans 2480 gr. Swaen 430 gr. Cara Red 600 gr. Spelt |
||||||||
29 maart 2017 | Op gistfles gezet, <20 gr. | |||||||
xx mei 2017 | 43 x 33cl en 5 x 50cl flesjes, 17 liter gebotteld met 99 gr. suiker, 5,8 gr/l | |||||||
SG: 1002 - 10% alcohol | ||||||||
Smaaknotitie |
Blond Experiment 3 | batch# 2016.16 | |||||||
21 oktober 2016 | SG: 1069 | |||||||
Alle pilsmout is van Swaen | ||||||||
2 november 2016 | Op gistfles gezet, >20 gr. | |||||||
11 november 206 | Gistfles naar <20 gr. | |||||||
4 december 2016 | 33 x 33cl en 9 x 50cl flesjes, 15,5 liter gebotteld met 90 gr. suiker, 6 gr/l | |||||||
SG: 1008 - 8,4% alcohol | ||||||||
Smaaknotitie | Volle body, smaakvol. De beste tot nu toe!! |