Omschrijving
Witte Magie, komt van de tegenhanger 'black magic'. Het witte slaat in dit geval op het biertype 'witbier'. Een witbier is een biertype dat gebrouwen is met tarwe. Vermoedelijk komt de naam van het Duiste Weizen of Engelse Wheat, wat beide tarwe betekend. Dit type bier is vrij populair in Nederland, vooral in de zomer.
De Witte Magie is zoals het hoort voorzien van koriander en sinaasappelschil wat in de verte goed te proeven is.
Het recept
De ingredienten voor 18 liter.
|
3200 gram |
|
Pilsmout (3 EBC) |
|
|
|
2800 gram |
|
Tarwemout (3 EBC) |
|
|
|
180 gram |
|
Caramout (160 EBC) |
|
|
|
24 gram |
|
Northern Brewer hopkorrels 8,7% Alpha |
|
70 minuten meekoken |
|
12 gram |
|
Hallertauer Hersbrucken hop |
|
70 minuten meekoken |
|
8 gram |
|
Cascade hop |
|
10 minuten meekoken |
|
8 gram |
|
Geplette koriander |
|
10 minuten meekoken |
|
10 gram |
|
Zoete sinaasappelschillen |
|
10 minuten meekoken |
|
1 zakje |
|
Sofbrew WB-06 gist |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
18 liter |
|
Maiswater |
|
|
|
14 liter |
|
Spoelwater |
|
|
Maisschema (tijden zijn rusttijden)
|
10 minuten |
|
44 graden |
|
15 minuten |
|
52 graden |
|
25 minuten |
|
62 graden |
|
25 minuten |
|
72 graden |
|
5 minuten |
|
78 graden |
|
70 minuten |
|
koken |
Als de wort kookt kan de Brewers en Hallertau erbij. De Cascade, koriander en sinaasappelschillen koken 10 minuten mee.
Brouw logboek
(brouwsel 1) 29 november 2014
|
29 november 2014 |
|
1 ste brouwsel |
|
Begin SG: 1035 |
|
|
|
|
|
5 december 2014 |
|
Naar gistfles |
|
|
|
|
|
|
|
5 januari 2015 |
|
Bottelen |
|
Eind Brix: 4,5 |
|
48 flessen |
|
Alcohol: 2,5% |