Omschrijving
De quadrupel is een van de zwaarste biertypen die ik brouw. Soms gaat het alcohol percentage wel over de 10% heen! Ondanks het hoge alcohol percentage word dit bier als een zacht doordrinkbaar bier ervaren. Tijdens proeverijen is de Cupido vaak het populairst en het snelst op.
Ik brouw deze quadrupel altijd met wat honing. Het is niet helemaal zeker of de honing smaak wel aanwezig blijft omdat de honing een paar minuten meekookt. Toch is het bier altijd zacht en zoetig van smaak.
Recept
Zwaar doordrinkbaar bier
Quadrupel met honing
ingredienten voor 22 liter bier
Het recept is hieronder ook te downloaden als Brouwhulp en PDF bestand
Ingredienten | 2 L/KG | |||
8500 gram | Swaen Pilsner mout 3 EBC | |||
900 gram | Aromamout 50 EBC | |||
600 gram | Tarwemout 3 EBC | |||
200 gram | BlackSwaen Barley 1125 EBC | |||
Maischen | 60 minuten op 62 graden | |||
45 minuten op 72 graden | ||||
Kooktijd | 90 minuten | |||
60 gram | Brewers Gold hop 6,4% | 90 minuten koken | ||
40 gram | Hallertau Hersbrucker | 10 minuten koken | ||
600 gram | Bruine basterdsuiker | 10 minuten koken | ||
1350 gram | Honing | Whirlpool | ||
Maischwater | 20 liter | |||
Spoelwater | 16,5 liter | |||
2 zakjes | Safale US-05 of opgekweekte gist |
Verwacht | ||||
Begin SG | 1090-1100 | |||
IBU | 35 | |||
EBC | 52 | |||
Volume | 22 liter |
Brouw logboek
Cupido Quadrupel | batch# 2020.4 | ||||||||
12 apil 2020 | Begonnen met opkweek van La Trappe (dubbel) gist | ||||||||
16 apil 2020 | 160 gram Bulleit Bourbon en Brandy in 100 gr US medium toast eik voor 15 liter | ||||||||
100 gram Asbach Brandy in 70 gr US medium toast eik voor 10 liter | |||||||||
18 april 2020 | 700 gr Aroma mout, Brewers = Northern Brewer, Hallertau = Saaz | ||||||||
Begin koken | In gistvat | ||||||||
21L maischwater | 31 liter. SG: 1.075 | 29,2 liter. SG: 1.099 | |||||||
22 april 2020 | SG: 1.064. 27 apr: 1.055 gistvoeding toegevoegd. 7 mei: 1.028. 12 mei: 1.025 | ||||||||
17 mei Safe Distance | In gistfles overgeheveld, 15 liter met Bourbon SG: 1.025 | ||||||||
17 mei Geisterspiel | In gistfles overgeheveld, 10 liter met Brandy SG: 1.025 | ||||||||
10 juli Geisterspiel | Coldcrash op 3 graden, SG 1.021, inhoud 7,4 liter (fout berekend, te weinig bottelsuiker) | ||||||||
11 juli Safe Distance | Coldcrash op 3 graden, SG 1.022, inhoud 15,4 liter | ||||||||
33 cl | suiker | suiker | volume | eind SG | alcohol | EBC | IBU | ||
Safe Distance 12 juli 20 | 46 stuks | 6 gr/l | 92 gram | 15,2 liter | 1.022 | 10,4% | 53 | 44 | |
Geisterspiel 11 juli 20 | 28 stuks | 4,7 gr/l | 44 gram | 9,2 liter | 1.021 | 10,6% | 53 | 44 | |
12 augustus 2020 | Laatste weken alle flesjes een paar keer geschud vanwege geen koolzuur, gemiddeld staan ze op 25 graden | ||||||||
16 augustus 2020 | Geprobeerd om flesjes te openen en suiker toevoegen. Lukt niet omdat bier eruit loopt bij 1 korrel suiker | ||||||||
22 augustus 2020 | Geisterspiel: 23 flesjes leegegooit en voorzien van 35 gram suiker en opnieuw gebotteld. 4,6 gr/l | ||||||||
23 augustus 2020 | Safe Distance: 39 flesjes leegegooit en voorzien van 52 gram suiker en opnieuw gebotteld. 4 gr/l | ||||||||
Smaaknotities | 4 oktober Safe Distance, koolzuur goed, smaak nog iets te scherp | ||||||||
15 oktober Geisterspiel, koolzuur goed, smaak zoetig en warm | |||||||||
17 oktober Safe Distance, koolzuur goed, smaak |
Cupido Quadrupel | batch# 2019.2 | ||||||||
3 januari 2019 | 150 gram Bulleit Bourbon en Brandy in 100 gram Amerikaans medium toast eik | ||||||||
4 januari 2019 | Begin koken | In gistvat | |||||||
18L spoelwater. Hallertau = Halltau Mittelfruh. | 30 liter. SG: 1.072 | 26,2 liter. SG: 1.099 | |||||||
13 januari 2019 | SG: 1.040. 18 jan SG: 1.030 gistvoeding toegevoegd. 20 jan SG: 1.026 | ||||||||
24 januari 2019 | In gistfles overgeheveld, 10 liter met Bourbon/Brandy SG: 1.025 | ||||||||
13 maart 2019 | 33 cl | suiker | suiker | volume | eind SG | alcohol | EBC | IBU | |
Zonder Bourbon | 31 stuks | 5,7 gr/l | 58 gram | 10,2 liter | 1.021 | 10,6% | 53 | 30 | |
Met Bourbon | 48 stuks | 4,7 gr/l | 75 gram | 15,8 liter | 1.022 | 10,4% | 52 | 30 | |
Smaaknotitie | 15 sept 19. Vrijwel perfect, zoet, zacht, zwaar, Bourboun'ish, wijnachtig. TOP |
Cupido Quad OAK#1 | Batch# 2016.10 | |||||||
16 juli 2016 | SG 1083 | |||||||
19 liter maischwater, 12 liter spoelwater | ||||||||
Aromamout = Special "B" 350 EBC | ||||||||
20 gr Haltau Mittelfruh, 20 gr Hallertau Hersbrucken | ||||||||
7 augustus | SG 1012, alcohol 9,4% | |||||||
Overgeheveld naar eikenhouten vaatje | ||||||||
27 augustus | Overgeheveld naar gistfles en in de schuur gezet | |||||||
23 oktober 2016 |
Bottelen met 7 gr/l (72 gr) suiker op 31 flessen (9,5 l) SG: 1006 alcohol 10,6% |
|||||||
Smaaknotitie |
Quadrupel | Batch# 2015.9/1 | |||||||
28 december 2015 | SG: 1082 / Brix 19 (buiten de schaal) / IBU: 13 | |||||||
Biscuitmout = Aroma/Amber. Tarwe = 3EBC | ||||||||
78 graden stap overgeslagen | ||||||||
20 gr Haltau Mittelfruh, 20 gr Hallertau Hersbrucken | ||||||||
540 gram witte basterdsuiker, 500 gram honing van de Lidl | ||||||||
2 zakjes Safale US-05 gist | ||||||||
3 januari 2016 | Gistvat geschud, het gisten gaat weer verder | |||||||
5 januari 2016 | Op gistfles gezet, 20 gr. | |||||||
12 januari 2016 | Gistfles in kelder op 17 gr. gezet | |||||||
15 februari 2016 | 45 flesjes gebotteld. SG: 1020 / Brix: 10,5 Alcohol: 8,5% | |||||||
Batch# 2015.9/2 | ||||||||
1 januari 2016 | 60 gr. eienhout in de Jack Daniels gezet | |||||||
5 januari 2016 | 5 liter met 60 gram eiken gedrenkt in Jack Daniels gezet op 18 gr. | |||||||
21 augustus 2016 | Bottelen met 3 gr suiker/l. (35 gram) 12 flesjes | |||||||
Eind SG: 1005. Alcohol 10,4% | ||||||||
Het bier heeft 7,5 maand in het eiken met Bourbon gerijpt | ||||||||
29 september 2016 | Proefnotitie: Jack smaak is teveel aanwezig, langer laten staan | |||||||
6 november 2016 | Proefnotitie: Jack smaak is aan het verdwijnen |
6 april 2015
SG nogmaals gemeten, de SG is nu 1000. Dit brengt het alcohol percentage op ongeveer 8,3%
27 oktober 2014
De quadrupel is gebotteld, er zijn 45 flesjes uitgekomen. Eind SG: 1008, geschatte alcohol vol. 7,6%. Het bier zal rond Sinterklaas drinkbaar zijn.
24 augustus 2014
Op 24 augustus is het bier overgezet van het vat naar de gistfles. Binnen een uur begon het waterslot te ploppen.
18 augustus 2014
Gebrouwen op 18 augustus 2014. Start tijd 08:30, eindtijd 15:00. Begin SG: 1064 Ik heb deze dag de nieuwe platenspoeler gebruikt. De wort ging in 1 keer van 90 gr. naar 20 gr.