Veel gestelde vragen over het bottelen van je bier
(oud nieuws) Aangezien ik niet zo handig ben met Photoshop ben ik opzoek gegaan naar een eenvoudiger programma. Voor het maken van mijn etiketten gebruik ik nu Photofiltre, klik hier voor de website. Het programma is niet alleen eenvoudiger maar ook erg betaalbaar. Met wat oefening kun je na een paar avonden een leuk etiket maken.
Na het maken van een etiket print ik het uit op normaal kopieer papier. Daarna plak ik het op de flesjes met een pritt stick.
Als ik geen zin heb om mooie etiketten te maken print ik gewoon alleen de naam en botteldatum op op een zelf klevend etiket van de Hema.
Sinds 2013 gebruik ik Photoshop om mijn etiketten mee te maken. Deze print ik in zwart-wit uit met een hele oude tweede hands Zebra carbon etiketten printer.
Als je een hevel gebruikt tijdens het bottelen moet je opletten dat alles luchtdicht is. In sommige gevallen moet je bij een koppeling een slangenklem plaatsen. Als het bottelen dan nog steeds langzaam gaat moet je er voor zorgen dat je fles of emmer met bier een stuk hoger staat dan de onderkant van je hevelslang.
Wat ook vaak gebeurd is dat er teveel lucht in de hevelslang zit. Dit is op te lossen door de slang leeg te maken en opnieuw aan te zuigen. Je zorgt er dan voor dat je aanzuigt met de slang horizontaal zodat het bier dat je aanzuigt niet terugloopt in de fles tijdens het aanzuigen.
Laatst was ik 'vergeten' om suiker toe te voegen tijdens het bottelen. Na een maand in de flesjes was er dus geen koolzuur ontstaan. Het bier was heerlijk, maar zonder koolzuur is het toch niet af. Ik heb daarom alle flesjes geopend en er alsnog een halve theelepel kristalsuiker aan toegevoegd.
Dit moet wel voorzichtig in de gootsteen gebeuren. Direct na het toevoegen van een paar korrels suiker kan het bier eruit spoelen. Als je dit even een paar minuten laat staat is het bier weer rustig en kun je de rest van de suiker toevoegen.
Tijdens het bottelen moet er suiker toegevoegd worden om koolzuur te vormen. Nu kun je in elk flesje een schepje suiker doen. Maar dit is best veel werk, vooral als je veel flesjes moet bottelen. Er is ook een andere optie.
- Giet de inhoud van de mandfles in een andere mandfles en laat de droesem achter
- Weeg 5-8 gram suiker per liter bier af
- Meet 2 tot 3 keer de hoeveelheid water af, 5 gram suiker per liter wort is dan 10-15 ml water
- Voeg het suiker en water samen
- Kook het suikerwater
- Afkoelen hoeft niet perse
- Voeg de suikerwater toe aan de gistfles en roer of zwenk de wort goed
Ik werk meestal met batches van 25 liter bier. Dit betekend 125-175 gram suiker in 250-450 ml water. Voor de zekerheid kan de mandfles gewogen worden om te bepalen hoeveel liter vloeistog erin zit. Het gewicht hieronder is zonder de mand!
5 liter | 1600 GR |
10 liter | 3 KG |
20 liter | 3,4 KG |
25 liter | 3,9 KG |
Op deze manier zit er in elk flesje evenveel suiker.