Diverse tips van mijzelf die heb verzameld tijdens het bierbrouwen
Voordat ik ga brouwen maak ik altijd even een checklist. Omdat ik maar een paar keer per jaar brouw, ongeveer om de 6-7 weken vergeet ik wel eens het een en ander. Door de checklist te gebruiken weet ik altijd waar ik op dat moment sta.
Klik op de link hieronder om mijn checklist te downloaden (rechtsklikken - Opslaan als).
[edit] Inmiddels heb ikzelf de checklist niet meer nodig :-)
Eisbock is een methode om op een eenvoudige manier meer alcohol uit bier te verkrijgen. Dit gebeurd door het bier in de vriezer te leggen. Hierbij zal het water eerder bevriezen dan de alcohol. Door erna het bier te ontdooien, zal eerst de alcohol en smaakstoffen vrij komen. In feite krijgt je een geconcentreerde variant van je bier doordat het water achterblijft in de petfles.
- Doe 3 flesjes zwaar bier in een 1,5 liter petfles. Bv Chimay Blauw, Dubbel Bock, Gulden Draak of een thuis brouwsel |
- Op dit moment is het ook een leuk idee om er bv fruit aan toe te voegen |
- Leg de petfles in de vriezer en zorg ervoor dat alles goed bevriest, dit kan 48 uur duren |
- Als je de Eisbock wil drinken haal de petfles dan uit te vriezer en zet deze op z'n kop in een glas oid |
- Na verloop van tijd begint de alcohol met de smaakstoffen in het glas te druppelen. Na een tijdje is het ijs in de fles helder wat betekend dat alle alcohol en smaakstoffen eruit zijn gelopen |
- Je hebt nu een zeer geconcentreerde versie van het bier met wel 12-25% alcohol met heel veel smaak. Proost |
Klik hier om de Struise Eisbock Tool te downloaden Hiermee kun je het alcohol percentage van je Eisbock bij benadering uitrekenen.
Om geen infectie in het bier te krijgen is het nodig om schoon te werken. Dit geldt tijdens het brouwen, maar ook tijdens het bottelen. De flesjes moeten stuk voor stuk brandschoon zijn. Zo ga ik te werk:
Apparatuur
De hevelfilter, slangen, roerspaan, ketels en gistvat dienen allemaal ontsmet te worden. Ik doe dit met warm water met daarin wat Chemipro Oxi of Puro Oxi. Chemipro Oxi is een gemeen goedje, de apparatuur hoeft maar 2-5 minuten in contact te zijn met het water / oxi mengsel. Naspoelen schijnt niet nodig te zijn, maar ik doe het wel. Puro Oxi is wat vriendelijker. Ook dit mengsel hoeft maar 2-5 minuten in contact te zijn met de apparatuur. Naspoelen is aanbevolen. Voor beide reinigingsmiddelen geldt dat er 4 gram per liter nodig is, dit is ongeveer 1 eetlepel.
Flesjes
Als ik een flesje leeg heb spoel ik het direct om en bewaar het op z'n kop in bv een krat. Op de dag dat er gebotteld wordt worden de flesjes per 4 in de gootsteen ondergedompeld in een mengsel Chemipro Oxi of Puro Oxi. Ik laat de flesjes een tijdje staan met het goedje erin. Daarna wordt de binnen en buitenkant goed gespoeld. Via de opening kun je tegen het licht in kijken om te zien of de binnenkant schoon is. De vulslang en andere apparatuur dat nodig is voor het bottelen worden ook ondergedompeld.
[edit] sinds 2018 gebruik ik een flessenspoel apparaat van Avinnatore. Met dit apparaat is het spoelen van de flesjes voordat er gebotteld word heel eenvoudig.
Op deze website staan heel veel tips voor beginnende hobbybrouwers. De tips staan netjes gerubriceerd en zijn zo makkelijk te vinden.
Als je een goede gasregelaar hebt kun je erg lang doen met een gasfles. Ik gebruik de grijze Primagaz flessen van 12,3KG. Met deze fles kan ik ongeveer 15 keer brouwen. Het ligt er uiteraard aan hoelang je kookt en welke maischschema's je gebruikt. Al met al is gas dus erg efficient.
Ik maak gebruik van een propaan gasfles van Primagaz, zo'n grijze van staal. De gasinhoud van deze flessen is 10,5 KG volgens de website. Op de fles staat het lege gewicht van de fles, in mijn geval 12,3 KG. In totaal zou een volle fles dus 22,7 KG wegen. Op deze manier is d.m.v. wegen goed in de gaten te houden hoeveel gas er nog in de fles zit. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat de fles leeg komt te staan tijdens het brouwen.
Heb je ook interesse in het brouwen van je eigen bier. Dan kan ik je absoluut een Workshop bierbrouwen aanraden bij de Brakke Brouwer. Je leert in 1 dag best veel en kunt zo bepalen of je er verder mee wil. Geef je hier op voor een workshop.
Ik weeg regelmatig na het brouwen en na het vergisten het gewicht van mijn brouwsels. Bier weegt iets zwaarder dan water, maar het verschil is in deze kleine hoerveelheden te verwaarlozen. Om de inhoud te bepalen moet je wel het leeggewicht van je gebruikte fles of vat weten. Hieronder een kleine tabel met het gewicht van de verschillende flessen. Het gewicht hieronder is zonder de mand!
5 liter mini keg zonder deksel | 1400 gram |
5 liter glazen fles | 1600 gram |
10 liter glazen fles | 3 kilogram |
20 liter glazen fles | 3,4 kilogram |
25 liter glazen fles | 3,9 kilogram |
35 liter Snubnose met frame | 1,9 kilogram |
40 liter plastic Kruizinga vat | 1400 gram |
19 liter Soda Keg | 4100 gram |
2KG koolzuur fles, vol | 5400 gram |
Het ligt er uiteraard aan welk type bier er gebrouwen word. Als voorbeeld nemen we 18 liter van Den Enghel tripel:
5000 gram Pilsmout 3 EBC | 6,75 per 5000 gram |
500 gram Munichmout 17 EBC | 2,95 per 1000 gram |
500 gram Tarwemout 4 EBC | 2,85 per 1000 gram |
40 gram Hallertau Mittelfruh hop | 4,95 per 100 gram |
20 gram Hallertau Hersbruckerhop | 4,95 per 100 gram |
500 gram Rietsuiker | 3,25 per 1000 gram |
5 gram Iers mos | 3,45 per 50 gram |
1 zakje Wyeast 1214 XL Belgian abbey gist | 6,49 per stuk |
Koriander en kruidnagelen | 0,50 |
Totaal | €36,14 |
Prijzen zijn van februari 2018
Exclusief verzendkosten, flesjes, doppen, etiketten, water en gas!
Voor het brouwen met graan (dus geen extract) heb je best veel spulletjes nodig. Ik heb een lijst met apparatuur gemaakt inclusief prijzen en links. Een voorbeeld van een startset vind je hier.